loader image

Krenimo iz početka ...

“Restoran Mlin" se nalazi na lokalitetu starog Vareškog mlina, u ulici Novakovići i udaljen je oko 700 metara od zgrade Općine u Varešu.

Sam objekat je projektovan tako da se uklapa u Novakoviće - dio grada koji je sačuvao najveći dio izvorne arhitekture i načina izgradnje bosanskih kuća u Varešu

Stari mlin je jedini preostali mlin potočar u samom gradu koji je još uvijek u funkciji. Iako nema preciznih podataka o njegovoj izgradnji pretpostavlja se da je star minimalno 120 godina i zasigurno se zna da je izgrađen na mjestu na kome se prethodno nalazio Majdan - kovačnica, o čemu svjedoči i velika hrpa šljake koja je nastala topljenjem i obradom željezne rude, kao i kovani predmeti koji su pronađeni tokom izgradnje objekta.

Pored restorana protiče riječica Stavnja. Lokalitet krasi vodopad koji je dijelom prirodni, a dijelom je nastao izgradnjom brane koja je izgrađena za potrebe pokretanja mlinskog točka. Iznad restorana je šumska stazica koja vodi do poznatog vidikovca "Zabreška krivina" koji je od restorana udaljen samo 250 metara i sa kojeg se pruža prekrasan pogled na naš Vareš.

Restoran nudi jela tradicionalne domaće kuhinje, domaći kruh pečen u vlastitoj krušnoj peći na drva. Utorkom naveče u ponudi su i pizze. U ponudi je i teletina spremana u tradicionalno kovanim Oćevskim pekama, potočna pastrmka iz vlastitog bazena, Vareški sirevi, domaće sušeno meso i jos mnogo toga.

U Vareškim delicijama možete uživati uz zvuk rijeke i njenog vodopada, klepet mlinskog točka i cvrkut ptica na terasi koja je izgrađena iznad vode.

U istom objektu opremljene su sobe i apartmani za izdavanje, ukupnog smještajnog kapaciteta 30 ležaja.